Η Ψυχοθεραπεία συνίσταται σε μια μορφή σχέσης μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή που στοχεύει στην ανακούφιση δυσλειτουργικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, διευκολύνοντας την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου που προσέρχεται σε αυτή.
Προβλήματα στο διαπροσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα αποτελούν συνήθεις αιτίες προσέλευσης στην Ψυχοθεραπεία. Ο θεραπευτής χτίζοντας με το θεραπευόμενο μια σχέση εμπιστοσύνης, οικειότητας και αποδοχής, θα επιτρέψει την επούλωση παρελθοντικών πληγών και την αναδόμηση του δυσπροσαρμοστικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του δεύτερου.
Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ψυχοθεραπειών (Γνωστική Συμπεριφορική, Ψυχαναλυτική, Gestalt, Συστημική, Θεραπεία Σχημάτων και άλλες), κάθε μια από τις οποίες χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές οι οποίες όμως έχουν πάντα κοινή βάση: την προαγωγή της ψυχικής ευημερίας του θεραπευόμενου.
Πολλοί είναι αυτοί που αναμασούν τα συνήθη ταμπού περί Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου, τα οποία θέλουν να παρουσιάζουν το άτομο που ζητάει βοήθεια αδύναμο, προβληματικό ή ακόμη και «τρελό». Το να πιστεύει κανείς ότι δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία βάζοντας τα προβλήματά του κάτω από το χαλί σε μια προσπάθεια να φανεί άτρωτος, είναι από μόνο του προβληματικό. Η απόφαση να αναζητήσει κάποιος βοήθεια, κρύβει τεράστια δύναμη. Είναι το βήμα που θα τον φέρει πιο κοντά στην αναθεώρηση και τον επαναπροσανατολισμό των δυνατοτήτων και των στόχων του. Είναι το βήμα προς την αυθεντική ζωή..
Μπατσίλα Γεωργία
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια