Συχνά με επισκέπτονται στο γραφείο άτομα που βιώνουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Συγκεκριμένα στο ρεπερτόριο των συμπεριφορών τους θα συναντήσει κανείς έντονες και ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες πηγάζουν από τη δυσκολία ρύθμισης του συναισθήματος. Τα άτομα βιώνουν μια αγωνία (πραγματική ή φανταστική) ότι δεν είναι αρκετά καλά για να αγαπηθούν και συνεπώς θα εγκαταλειφθούν. Στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν μια πιθανή εγκατάλειψη διαμορφώνουν έναν κανόνα: «αν είμαι ακριβώς όπως με θέλει ο άλλος, τότε δε θα εγκαταλειφθώ». Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο παραγνωρίζουν δικά τους κομμάτια και παίρνουν όλη την ευθύνη της αγάπης πάνω τους. Στη σχέση όμως υπάρχουν δύο, άρα τα προβλήματα που θα προκύψουν αποτελούν μονοδρομο. Επιπρόσθετα, ένας τέτοιος κανόνας, μπορεί να οδηγήσει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος της πιθανής εγκατάλειψης.
Τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι η χρόνια αποφυγή στενών διαπροσωπικών σχέσεων. Για παράδειγμα, όταν το άτομο βλέπει κάτι που δε του αρέσει στον άλλο, φεύγει. Έτσι προστατεύει τον εαυτό του από εγκατάλειψη ή απόρριψη. Μακροχρόνια όμως αυτή η συμπεριφορά ενισχύει την πεποίθηση ότι δε αξίζει να αγαπηθεί, συνεπώς μένει πάντα μόνο. Τα πράγματα μπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν το άτομο βιώνει ανέκαθεν ένα χρόνιο αίσθημα κενού σε συνδυασμό με μια διαταραγμένη και ασταθή εικόνα του εαυτού του.
Η ψυχοθεραπευτική οδός μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Και μην ξεχνάς ότι οι σχέσεις δεν είναι ποτέ σταθερές. Μεταβάλλονται και διαμορφώνονται συνεχώς με καλές και κακές στιγμές!
Μπατσίλα Γεωργία
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Βασιλίσσης Όλγας 6
6947807740